kerst voor de deur

Daar begint het weer, alle kerstgedachten en goede voornemens. 
Het verhaal wat ik graag lees is de parabel over de hemel en de hel.

Het verhaal verteld ons over heerlijk eten en hoe we dat alleen kunnen bereiken als we elkaar helpen en het elkaar gunnen. Het illustreert wat er gebeurt als iedereen in de samenleving alleen maar met zichzelf bezig is en er geen solidariteit of betrokkenheid meer is. En verteld  ons dat we als we bereidt zijn voor elkaar te zorgen en elkaar dingen te gunnen en tegeven, het goed gaat met ons.
Dit verhaal nodigt ons uit gul te zijn en elkaar te helpen. Iets wat ik probeer en toch steeds ook  weer denk doe ik genoeg. En natuurlijk help ik die verdwaasde man die de weg kwijt lijkt te zijn, sta ik klaar voor mijn buren en spring ik er tussen als kinderen worden gepest. Ik kijk niet de andere kant op. 
Maar toch …………..

Verzorg de zieken, geef de hongerige voedsel en de daklozen een dak, help de gevallen broeder of zuster overeind, zorg voor de natuur en de wereld. Wat een opdracht.
Maar als ik om me heen kijk hoor  ik veel geklaag, de één verwijt de rijken, de ander de 'baby boomers' die de voorzieningen niet duurzaam hebben gemaakt maar wel veel hebben geconsumeerd. Vaak geven we het systeem, de organisatie, de gemeente, de overheid de schuld, maken we het onpersoonlijk en daardoor ongrijpbaar. 
Maar er is een hele groep waaronder ook vele jongere mensen(lees onze kinderen) die zich zorgen maken over de toekomst en onze welvaart en besloten hebben geen vlees meer te eten, kritischer te staan tegenover conusmeren en wel oog te hebben voor hun omgeving.
Gelukkig hebben we in het verleden wel gezien dat als de nood echt aan de mens is er wel  samenwerking en  steun is voor elkaar.

Het verhaal heb ik ooit voorgelezen als Kerstverhaal maar wordt ook beschreven als  oud Russisch volksverhaal. 
Eén ding staat voor mij vast het is een verhaal met een moraal, wat mij steeds weer wakker schud. 
De kern van het verhaal is : geluk en welzijn wordt bereikt door samen te werken en te geven en ontvangen. Doe je dat niet dan ga je dood.
Hieronder een animatie gebaseerd op het verhaal:  
hemel en aarde parabel; de lange lepels

Fijne Kerst met mooie gedachten en nog mooiere daden!!!!
Reacties

Populaire posts van deze blog

vol liefde

het Boekenweek thema heeft me bezig gehouden moeder de vrouw

we moeten de leefomgeving van de bij verbeteren door meer bloemen